keresés YouTube Facebook Instagram
2119 Pécel, Pesti út 2., tel.: 06-28-454-620 és 06-20-770-0750, fax: 06-28-452-917,
Jézus Szíve Társasága Idősek Otthona
Nagyböjti evangélikus imaóra – JSZTIO
Facebook

Jézus Szíve Társasága Idősek Otthona

Nagyböjti evangélikus imaóra – JSZTIO

2023.04.04.

Nagyhétfőn ökumenikus imaórát tartott Baranka György lelkész úr.

 

Szép számmal összegyűltünk: munkatársak, vendégek, lakók.

A mulandósággal szemben hatalmas biztosíték a Feltámadás – kezdte a lelkész úr, és figyelmünket ráirányította a gyönyörű, rügybontó, virágzó tavaszra is.

Ezután közös énektanulás következett, majd a tiszteletes úr felolvasta  a 32. zsoltárt: „Boldog, akinek hűtlensége megbocsáttatott, vétke eltöröltetett……” Jézus legyőzte a halált és a bennük lévő halálfélelmet.

 

Márk evangéliuma alapján végig kísértük cirénei Simon útját, aki Jézus terhét hordozta, és megvizsgáltuk, hogy mi hogyan viszonyulunk a terhek hordozásához. Amikor fiatalok voltunk, mi vittük a gyermekeink táskáját, és amikor megöregszünk, nekünk segítenek a gyermekeink, de  segítséget néha nagyon nehéz kérni, és nehéz elfogadni. Jézus elfogadta a segítséget.

Cirénei Simonnak 4-500 km-t kellett megtennie, hogy az ünnepre feljöjjön Jeruzsálembe. Valószínű, komoly kiadást jelentett neki az utazás és az áldozati állatok megvásárlása. Az Ünnep estéjén családjával megünnepelte a Húsvétot, elmesélte családjának az Egyiptomból való szabadulás történetét, majd elfogyasztották a pászkavacsorát.

Másnap Simon ment a tömeggel, látta Jézust véresen, a tekintetük is találkozhatott…….. majd Simon vállára került a kereszt.  Ahogy Pál apostol mondta, „Egymás terhét hordozzátok…..”

Cirénei Simon érezte a gerenda súlyát, a bánatot, a kétségbeesést.

Nekünk is vannak félelmeink, kérdéseink. Nagy teher ez. Segítségre szorulunk. Segítség, ha imádkozunk másokért, vagy megdicsérjük, vagy meghallgatjuk a másik ember problémáit, …….. így hordozzuk egymás terheit.

Nehéz elfogadni a segítséget, de Jézus is elfogadta. Merjünk segítséget kérni. Kérjünk segítséget Jézustól. Cirénei Simon itt megértette, hogy nem állatokat kell áldozni – Jézus véres áldozata eltörölte a mi bűneinket is.

A mély, közvetlen, emberi hangvételű imaórát egy új ének megtanulásával zártuk, majd egyik kedves vendégünk, aki mindig hoz magával egy-egy alkalomhoz illő verset, most Túrmezei Erzsébet  versét szavalta el.

 

DICSÉRTESSÉK A MI ERŐS VÁRUNK, AKI ÁLDÁS ÉS BÉKESSÉG! – köszönt el tőlünk Baranka György lelkész úr, majd még néhány barátságos szót váltott ismerős és számára ismeretlen lakókkal is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

Szolgálom Istent és embertársaimat

A Jézus Szíve Társasága a feltámadás és az örök élet hitében búcsúzik Megyes Erzsébet SJC testvértől, akit 2023. október 29-én, életének 86., hivatásának 68. évében hazahívott a Mennyei Atya.

2023.11.09.