keresés YouTube Facebook Instagram
2119 Pécel, Pesti út 2., tel.: 06-28-454-620 és 06-20-770-0750, fax: 06-28-452-917,
Jézus Szíve Társasága Idősek Otthona
Facebook

Korda e-Könyvesbolt

Jobban melegít egy fél köpeny... – KORDA

2015.11.11.

Gyermekkönyv a Szent Márton emlékévre

– Dermesztő hideg van ma éjszaka. Meg fogsz fagyni! – szól Márton a koldushoz. – Sehova se tudsz bemenni, hogy megmelegedj egy kicsit?

Kereken 1700 éve született ez a római katona, a Pannóniából származó Szent Márton, aki a fenti jelenetben odaadta egy koldusnak a köpenye felét.

A legendás történetet nemrég egy négy éves kisfiúnak olvastam fel, esti mese gyanánt. Az ölemben ült, tágra nyílt szemmel nézte a képeket, teljes figyelemmel hallgatta az eseményeket. Elérkeztünk az utolsó mondatokhoz:

Márton kinéz az őrtorony ablakából. Odalent a koldus bebugyolálta magát a fél köpenybe. Álmában mosolyog. – Márton is elmosolyodik.
A szívét elönti a forróság. 

– Úgy tűnik, jobban melegít egy fél köpeny, ha megosztjuk valakivel, mint egy egész köpeny, amelyet megtartunk magunknak... – tűnődik magában.

Lapozok még egyet, némán szemléljük a záró képet: a hideg, havas éjszakában Márton piros köpenyébe bugyolálva édes álmot alszik a koldus. A kisfiú váratlanul a szemembe néz, és naiv csodálkozással teszi fel kérdését:

– De miért nem vitte fel a házába?

Ó... Hirtelen szóhoz sem jutok. Talán igaza van. Nem volt kerek a történet.
A fél köpeny csak fél megoldás. Még van mit tennünk a világban.
Esti mesém gyermeki reflexiója később esti imádságom témájává bontakozik koldusokról, katonákról, Pannóniáról, befogadásról, Isten országáról.

 

Marlene Fritsch – Elli Bruder:
Amikor Szent Márton odaadta a köpenye felét
Korda, Kecskemét, 2015.

Ide kattintva megtekintheti a könyvet a KORDA webáruházában, és meg is vásárolhatja.